Om at lære hinanden at kende.

Jeg vil egentlig fortælle en historie, en historie som I kender, men alligevel … Jeg vil fortælle historien om Maren og Jeppe.

Maren og Jeppe havde været gift i mange år, og de var virkeligt glade for hinanden. Den ene ville altid gøre det bedste for den anden.

Dagen kom, hvor de havde sølvbryllup, og det skulle de jo fejre, og de gjorde, som de plejede at gøre hver søndag – eller ved helligdage eller når de var på ferie – når de spiste morgenmad, ja, så spiste de altid rundstykker. Og som altid skar Jeppe rundstykket over og gav “overen” til Maren, for han vidste jo, at Maren bedst kunne lide den, og han selv spiste “underen”.

Og mens de spiste morgenmad snakkede de sådan lidt om det ene og det andet, der havde været i tidens løb, og de kom også til at snakke om rundstykkerne.

Og Jeppe sagde til Maren: “Altså ved du hvad, jeg er virkelig glad for, at jeg altid har kunnet give dig overen, for jeg ved jo, at du bedst kan lide den.”

“Nå” sagde hun. “Hvorfor tror du det?”

“I alle de år har du da været glad for at få overen!” sagde han. “Jamen, er det da sådan, at du selv bedst kan lide den?” spurgte hun.

“Joh” sagde han. “Men jeg holder jo meget af dig, og det er mig den største lykke, når jeg kan gøre dig glad.”

“Ak” sagde hun. “I virkeligheden kan jeg bedst lide underen af rundstykket, og jeg har altid ladt dig den, fordi jeg troede, at du bedst kunne lide den.”

Så kiggede de på hinanden. “Jamen dog! Hvorfor har vi ikke snakket om det for 25 år siden?”

Jeg synes, at denne historie siger meget. Den siger meget om at snakke med hinanden om det, man virkelig godt kan lide.

Hvor mange eksempler har vi på “Maren og Jeppe”, som i 25 år har givet den anden den del af rundstykket, som de selv bedst kunne lide, og så finder ud af, at det var omvendt?!

Selvfølgelig er det et kærlighedsbevis og en kær tankegang. Men er det ikke bedre at snakke om tingene? Er det ikke bedre ærligt at fortælle, at det og det og det kan man lide, det gør en glad, det har man det godt med, for at lære hinanden at kende, og for virkelig at kunne give hinanden det, man gensidigt ønsker?

Jeg vil anbefale alle partnere at snakke ærligt om det, de kan lide, for ofte er kompromisser ikke nødvendige, når man åbent og ærligt snakker med hinanden.

Så du er her, du er nu, du er vidende. Gør det bedre, bedre end Maren og Jeppe.

OM